Da Friluftsbadet i Kølvrå blev indviet 16. juni 1973

Af Inger Merstrand, Karup Egnsarkiv

 

Allerede i slutningen af 1950’erne blev der talt om at få et svømmebad i Karup eller Kølvrå, og det var derfor en længe næret drøm, der gik i opfyldelse, da friluftsbadet i Kølvrå blev indviet i sommeren 1973.

Det var Sammenlægningsudvalget for den kommende Karup storkommune, som i oktober 1969 besluttede, at der skulle anlægges et friluftsbad i Kølvrå. Prisen kom op på 1 million kr., men så var det også et helt moderne svømmebad med 3 bassiner og et soppebassin, og de i alt 750 kubikmeter vand var endda opvarmet til 23 grader. Det var ren luksus, og det kostede kun 3 kr. for voksne, 2 kr. for børn og 1 kr. for tilskuere. Friluftsbadet skulle ikke alene bruges i fritiden, men også til skolernes svømmeundervisning, og i tidens løb har masser af børn lært at svømme i Kølvrå. Fra Kølvrå skole tog det kun få minutter at gå derhen, fra Karup cyklede eleverne, og fra Frederiks blev de kørt i skolebus.

 

Mange former for underholdning i løbet af dagen

Friluftsbadet stod færdigt i april og blev uofficielt taget i brug pinselørdag den 9. juni, hvor der desværre ikke kom ret mange på grund af dårligt vejr. Men ved den officielle indvielse lørdagen efter, den 16. juni, var vejret varmt og solrigt det meste af dagen, og ca. 600 børn og voksne var mødt op for at fejre friluftsbadets åbning i den flagsmykkede by. En række foreninger var gået sammen om at arrangere festlighederne, som begyndte på rådhuspladsen i Karup. Herfra gik et stort optog til Kølvrå med vajende faner og Holstebro pigegarde i spidsen sammen med Dragonregimentets tambourkorps, der også kom fra Holstebro. Fra håndværkerne, der havde opført svømmebadet, var gaven et flag og en flagstang, og første punkt på programmet efter optogets ankomst var en højtidelig flaghejsning, efterfulgt af taler af bl.a. formanden for ejendomsudvalget og borgmester Karl Bitsch.

 

Et friluftsbad for hele kommunen

Da talerne var slut, sprang fire svømmere i vandet - en fra hver af kommunens største byer. De skulle symbolisere, at svømmebadet var for hele kommunen. Herefter fortsatte festlighederne med mange former for underholdning resten af eftermiddagen. Bortset fra optræden af kommunens to folkedanserforeninger foregik det øvrige meget naturligt i vandet. Der var svømmekonkurrencer, sportsdykning, syncronsvømning og opvisning i udspring og tørsvømning, og kl. 16.30 -18 var badet åbent for publikum. Øl og vand kunne købes i i Tyrolerkroen, og der var boder med varme frikadeller med kartoffelsalat, is, æbleskiver, pølser, chokolade og slik. Om aftenen var der først børnebal fra kl. 18 til 20, og kl. 21 spillede et af tidens varme navne, Flemming Werge & Blue Notes, op til bal i det store telt, som var stillet op ved siden af friluftsbadet. Ballet var arrangeret af KKIK, og det var kun for foreningens medlemmer, så det resulterede i en del nye medlemskort. Kl. 2 var ballet og dermed festlighederne ved indvielsen forbi, men så var den også blevet fejret på behørig vis. Det var en festdag, som der stadig er mange, der kan fortælle om. Ved indvielsen blev det i talerne nævnt, at når økonomien tillod det, skulle der bygges en hal over friluftsbadet og evt. også en idrætshal på grunden. Det blev som bekendt aldrig til noget, men selv om svømmebadet flere gange har været truet af lukning, eksisterer det heldigvis endnu og danner stadig rammen om glade børns leg på varme sommerdage og i de senere år også om byens St. Hansfest og private fester.

 

Her ankommer det festlige optog fra Karup med Holstebro Pigegarde i spidsen.

 

På parkeringspladsen ved Friluftsbadet ses folkedanserne til venstre. Ved siden af står en flok børn

i grønne frødragter, syet af en lærer på Kølvrå skole. Bagest teltet, hvor ballet blev afholdt.

 

Langs bassinkanten var der fyldt med tilskuere til de mange aktiviteter.

 

Her i annoncen i Ugeavisen kan man se , hvordan indvielsen af Friluftsbadet blev fejret.

 

A287

 

Vil du vide mere om Kølvrå Friluftsbad

 

https://arkiv.dk/vis/3911625