Foto: Morten Pedersen Viborg Stifts Folkeblad

 

Karup skole havde 150 års jubilæum den 4. januar 2022, og da netop skolen er en vigtig del af vores lokalsamfund var det oplagt at lave en udstilling for at hylde den. Udstillingen starter den 6. januar på biblioteket i Karup og løber frem til den 18. februar 2022.

 

 

Foto: Morten Pedersen Viborg Stifts Folkeblad

 

Hele arrangementet startede den 4. januar kl. 10 på Åvej 6 foran den tidligere skole fra 1872 med en lille ceremoni, hvor pressen og lokale repræsentanter fra Karup Skole var inviteret. Karup Egnsarkivs leder Claus Christiansen holdt en tale, som efterfølgende er gengivet i sin fulde ordlyd herunder:

 

Tale ved Karup Skoles 150 års jubilæum

Ved arkivleder Claus Christiansen

 

Velkommen:  Jens Peder Østergaard, Morten Halstrøm og afdelingsleder Susanne Ruskjær  – som stand in for en coronaramt Dorthe Stilling, sidst men ikke mindst velkommen til jer frivillige fra Karup Egnsarkiv.

 

Som I kan se her på gavlen bag mig, er det i dag den 4. januar præcis 150 år siden Karup Skole blev indviet i den helt unikke bygning som I ser bag os – en højtidelighed vi som Egnsarkiv sammen med de nuværende ejere, Bent ”Boss” Jensen og hustru og Karup Skole har ønsket at festligholde. 

Set i historisk perspektiv er 150 år jo ikke det helt store, men for et lille bysamfund som Karup er det i høj grad spektakulært når en bygning fylder 150 år.  Rent faktisk er det nænsomt restaurerede, og utroligt velholdte hus her bag mig byens ældste, hvilket gavlens tal ”1871”, inde under den fine gavldekoration normalt afslører.

 

Foto: Morten Pedersen Viborg Stifts Folkeblad

 

Lad os lige tage nogle hundrede år tilbage for at sætte scenen for hvad der førte til etableringen af skolen i netop denne bygning.

Den første lov om skoler på landet kom i 1739 og pålagde godsejerne at sørge for skolelokaler. Karup Sogn var dengang anneks til Thorning og meget fattigt, og det hørte under godsejeren Steen Jørgensen til Avnsbjerg. I stedet for at bygge en skole udstedte han en fundats (lov) den 20.juli 1745, hvorefter sognet fik en ”omløbende skoleholder på grund af sognets ringhed og beboernes adspredelse”, som der står i loven. Derfor blev børnene i Karup og Vallerbæk undervist af en skoleholder som underviste rundt om gårdene de næste mange år.

 

Bortset fra kirken så Karup i 1745 slet ikke ud som i dag. Egnen var dækket af lyng, og der var ikke hverken træer eller buske. De meget få og fattige gårde og huse var lave og lerklinede og tækkede med lyng. Bønderne var fæstebønder under Avnsbjerg og skulle udføre hovarbejde for godsejeren, som straffede dem for selv mindre forseelser. Både børn og voksne var underernærede, og hygiejnen og sundhedstilstanden var meget dårlig. Ude på heden strejfede ulveflokke om, og herude holdt kæltringe og tatere også til. Børnene skulle arbejde, helt fra de var små, og nu skulle de også lære salmevers og katekismus udenad, men megen lærdom blev det nu ikke til. De skulle tidligt op om morgenen og arbejde, inden de skulle i skole kl. 7, så de sad tit og sov i stedet for at høre efter – og fik så klø af skoleholderen

 

Den skoleholder, som var ansat længst, var Mikkel Nielsen. Han blev ansat som skoleholder i 1777 og som degn i 1791. I 1788 var stavnsbåndet blevet ophævet, og i 1800 købte han en fæstegård af ejeren af Avnsbjerg.  Det var den senere Engholm, som lå heroppe bagved lige nedenfor kirken. Her underviste han sandsynligvis eleverne. 

I 1814 kom en ny skolelov. Herefter skulle alle børn gå i skole, fra de var 6 år og indtil konfirmationen og lære at læse, skrive og regne foruden bibelhistorie. Børnene lærte at skrive i en kasse med sand og fik først langt senere grifler og tavler, og de skulle gå i skole hver anden dag, så de også kunne arbejde hjemme eller i en plads. Mikkel var skoleholder i 54 år og fik som den første skoleholder i Karup bevilget en pension

 

1833 blev der bygget en skole i Karup med en lille bolig til skoleholderen, så han ikke længere var omløbende. Han skulle stadig undervise børnene i Vallerbæk, hvor der også blev bygget en lille skole, men uden lærerbolig. Begge skoler var i bindingsværk med lerklinede vægge, der blev kalket både ude og inde, og gulvene var af stampet ler. Skolen i Karup bestod af 4 fag bolig til læreren, 2 fag skolestue og nogle år senere også 2 fag udhus.  Skolen lå, hvor sidebygningen til Åvej 6 ligger i dag. Til skolen hørte en stor, ufrugtbar og langt fra liggende jordlod på ca. 17 tdr. land, som skoleholderen kæmpede med at skaffe sig et supplerende udkomme af.

Året efter ansattes for første gang en eksamineret lærer.  Herefter fulgte flere lærere, som vi ikke ved ret meget om, indtil Jens Christensen Søndberg blev ansat som vinterlærer i december 1863. Han var godt nok ikke læreruddannet, men meget dygtig til at tegne og til at skrive vers, og han blev kendt viden om for sine grav- og bryllupsvers, som han indrammede med smukt tegnede blomster og blade. Skolen fra 1833 blev repareret flere gange og blev efterhånden også for lille, så i 1871 blev det nødvendigt at bygge en ny skole.

 

Den nybyggede skole var en del større end den gamle og opført i røde mursten og med stråtag. Fæhuset (udhuset) ved den gamle skole blev revet ned, da den nye skole blev bygget, men selve den gamle skole blev først nedrevet senere, så det var nemt at flytte fra den gamle skole til den nye, som ikke var helt færdig ved indvielsen. Stillingen som lærer blev opslået 1.1.1872, men Søndberg, der i december 1871 var konstitueret i stillingen, fortsatte alligevel, sandsynligvis fordi der ikke har været andre ansøgere. Han blev dog alligevel først fastansat 1.1.1878.

 

4. januar 1872 oprandt så indvielsesdagen. Som det står skrevet i kirkebogen for døbte piger 1872 startede dagen med, at skolen blev indviet, hvorefter lærer Søndberg med familie og formentlig alle gæsterne gik op ad bakken til kirken, hvor han fik døbt sin bare 4 dage gamle datter, Marianne – på den måde blev slået to fluer med et smæk når nu alle alligevel var samlet.  

 

I 1893 blev Søndberg pensioneret, og stillingen blev opslået med krav om at forrette 3 dages undervisning om ugen i hver af Karup og Vallerbæk skoler. 

I 1899 blev der vedtaget en ny lov om skoler, så der i skolerne på landet skulle undervise ugentligt i 18 timer 41 uger om året. Desuden blev klassekvotienten sat ned til 37, og nu skulle der undervises i historie, geografi, sang og gymnastik for drenge.

 

I 1902, blev Jakob Peter Wammen ansat som skoleholder.

I 1904 blev der bygget en ny skole i Vallerbæk, og samtidigt oprettet et eget lærerembede. Det betød at  Wammen herefter kun skulle undervise i Karup. På dette tidspunkt steg elevtallet kraftigt, fordi mange var begyndt at flytte til byen efter vedtagelsen af anlæg af en jernbane mellem Herning og Viborg. Den blev indviet i 1906, så nu var Karup en stationsby, og samme år blev Karup en selvstændig kommune efter i mange år at have hørt sammen med Frederiks.

Før i tiden havde sognerådet fået repareret de slidte skolebøger, men det var nu fortid. Nu blev der anskaffet nye bøger, og i 1907 blev det sågar vedtaget, at lærerne nu skulle have lønnen udbetalt i penge i stedet for overvejende naturalier. I skolestuen inde bag vinduerne her bag mig sad børnene ved pulte med drenge og piger hver for sig, og som det altid havde været skik, foregik undervisningen stadig med udenadslæren og overhøring og med de dygtigste elever siddende forrest.

Men da skolen her bag mig efterhånden var blevet alt for lille på grund af det stærkt stigende elevtal, blev det besluttet at bygge en ny og større skole. Denne dobbeltskole som indviedes i 1908 lå på bakken i Sønderby lidt ude af Vallerbækvej –  ikke langt fra hvor spejderhytten og anlægget ”Lunden” ligger i dag og hermed slutter historien om Karup Skole her på Åvej.

Skolen i Sønderby fungerede fra 1908 frem til 1955, hvor den nye store Centralskole blev indviet på Østergade 19. - Og her har Karup Skole så ligget lige siden.  Efter masser af ombygning, ændringer og sammenlægninger med bl.a. Vallerbæk, Høgild og Kølvrå skoler siden 1955, fremstår skolen i dag som helt ”up-to-date”.    

____________________

Vi skulle oprindeligt sammen med repræsentanter fra Viborg Kommune have åbnet vores stort anlagte skole-udstilling på torsdag.  Desværre tillader Corona-situationen ikke arrangementer hvor mange mennesker samles, så derfor har vi i stedet valgt dette meget mindre arrangement i dag. 

Udstillingen vil dog være klar som oprindeligt planlagt. Den vil derfor kunne ses på Biblioteket fra 6. januar frem til 18. februar, sammen med den ligeså interessante, men noget mindre udstilling på Karup Skole.  Udstillingen på biblioteket vil være åben for adgang i bibliotekets åbningstid.

______________________

Med ønsket om et Godt Nytår til alle og Tillykke til Karup Skole med 150 år, vil vi fra arkivet gerne have lov til at byde på en lille forfriskning og en kage.

 

 

Her er billeder fra udstillingen

 

Opslag fra udstillingen der beskriver tiden før 1871

 

Opslag fra udstillingen der beskriver den gamle skole på Åvej 6

 

Opslag fra udstillingen der beskriver den gamle skole på Åvej 6

 

Bent Jensen's model af skolen som den oprindelig så ud i 1871

 

Montre med modellen på toppen og gamle rekvisitter og skolebøger

 

Opslag fra udstillingen omkring skolen i Sønderby fra 1908 og frem

 

Opslag fra udstillingen omkring skolen i Sønderby fra 1908 og frem

 

Montre med madkasse og griffeltavle, katekismus og regnebøger

 

Gamle skoleredskaber træpenalhus, pen og blækhus samt geometriredskaber

 

Opslag fra udstillingen omkring Centralskolen fra 1955 og frem til 2022

 

Opslag fra udstillingen omkring Centralskolen fra 1955 og frem til 2022

 

Gamle skolemøbler som børn i dag ville takke nej til venligst udlånt af Viborg Museum

 

Overbliksbillede fra udstillingen

 

Gammel skoletaske som var tidstypisk i 1955 og frem kombineret med gammel metalmadkasse

 

Overbliksbillede fra udstillingen

 

Gamle skolebilleder på gangarealet hvor der kunne noteres evt. manglende navne på billederne

 

Gamle skolebilleder på gangarealet hvor der kunne noteres evt. manglende navne på billederne

 

 

Se Ole Kronborgs anekdote med flaskeposten i Sognefjorden her

 

Læs Kirsten Nielsen's erindringer fra skolen på Vallerbækvej her

 

Læs Karlo Krogh Hansen's erindringer fra skolen på Vallerbækvej her